tiistai 22. syyskuuta 2015

Peijaksen sairaalan painonhallintaryhmä

Kopsaanpas tähän mitä painohallintaryhmästä sanotaan mulle tulleessa kirjeessä, tai osan siitä.

Painonhallintaryhmä kokoontuu 15 kertaa noin puolen vuoden aikana. Ryhmässä on noin 15 laihduttajaa, joilla kaikilla on huomattavasti ylipainoa. Ryhmää ohjaa lihavuuden hoitoon perehtynyt ohjaaja. Yhteen ryhmätapaamiseen osallistuu lääkäri, yhteen psykologi ja yhteen fysioterapeutti.

Tärkein tavoite on saada aikaan pysyvä laihtumistulos. Ainoa tie tähän päämäärään on tehdä pysyviä muutoksia joissakin elämäntvoissaan.

Ryhmässä opiskellaan painonhallinnan kannalta keskeisiä asioita. laihduttajan tulee tietää riittävästi ruuasta ja liikunnasta. Myös syömisen hallinta on keskeinen opiskelun kohde.

Ryhmän ohjaajan opetuksen lisäksi ryhmässä opitaan painonhallinnan taitoa yhteisissä keskusteluissa, harjoituksissa ja ryhmätöissä. Ryhmäläiset tekevät myös kotitehtäviä.

Painonhallintaohjelman aikana on 10 viikn niukkaenergisen dieetin jakso. Jakson tavoitteena on käynnistää ripeä laihtuminen ja se parantaa huomattavasti laihtumistulosta. Pelkkä dieetti ei kuitenkaan johda pysyvään tuloksen, vaan sen jälkeen muutokset ruokailu- ja liikuntatottumuksissa ovat välttämättömät.

Dieettijakson aikana ravintovalmiste on lähes ainoa ruoka. Sen yhteyedssä juodaan runsaasti kalorittomia nesteitä ja on mahdollista nauttia vihanneksia ja juureksia. Proteiinipitoisia ruoka-aineita syödään lisäksi pieniä määriä erillisen ohjeen mukaan, mutta ei muuta ruokaa. Koska dieetin aikana saadaan vain vähän energiaa (n. 800 kal päivässä), jakson aikana laihdutaan ka. 1.5 - 2.5 kg viikossa. Dieetin käyttöä on tutkittu runsaasti ulkomailla ja Suomessa ja se on todettu turvalliseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti